diumenge, 31 de juliol de 2016

Cultures orientals i humilitat. La dinastia Ming, exposició a Caixafòrum

Quan vaig començar a practicar Txikung  (Qigong, Chikung), la idea del rol que l'home juga a l'Univers em va fascinar. Ens col·loca -als humans, vull dir- en un espai petit i des d'una assignació d'humilitat i respecte per la resta del Cosmos.

Si partim del número 3, número màgic que explica molts del fenòmens de la Vida, concel 3 nivells en el dibuix de l'Univers:

  • a la part superior, l'infinit del Cel, el Cosmos, que ens inspira. Aquí trobem l'energia Yang, la força centrípeta, que produeix el so, l'escalfor i la claror (*).
  • a la part inferior, la Terra, que ens alimenta i proveeix d'allò material que necessitem per viure. És l'energia Yin, la força centrífuga, expansiva, font del silenci, la calma, el fred i la foscor (*).
  • entremig, ocupant un lloc minúscul en comparació als altres dos elements, trobem l'home... amb el regal i la responsabilitat de gaudir i tenir cura de totes dues forces Yin i Yang.


Si més no, cal recordar de tant en tant que aquest és el lloc que ocupem. Som petits, quasi-insignificants en comparacio amb la Natura i l'Univers. Ens va bé refrescar-ho i recol·locar-nos de manera realista. Sobretot als que, en ocasions, reconeixem l'orgull apareixent com a part del nostre ego!

En les sublims obres d'art que se'ns mostren a l'exposició, trobem infinitat de dibuixos representant la Natura. En tots ells, gran part de l'esforç de l'artista s'aboca a plasmar els diferents elements de la mateixa: arbres, muntanyes, sol, núvols, llacs... I tan sols una petita part en representar als homes i les dones (tots de rostres similars i modests), remarcant la idea de partida.

Si voleu acostar-vos a l'exposició, a més de la magnífica exposició, a Caixafòrum s'està fresquet aquestes tardes de xafogor: 


(*) Segons Georges Ohsawa a El Zen macrobiòtic. Publicacions GEA. Uruguai.