dimarts, 7 d’agost de 2018

Dos llibres per l'estiu: "Cuaderno amarillo" de Salvador Pàniker i "L'art d'estimar" d'Erich Fromm

Lectura i vacances van de la mà. Mantenint el costum de recomenar-te algun llibre per aquestes dates (vaig una mica tard!), m'hi poso:

  • El primer: Cuaderno amarillo, de Salvador Pániker. Áquest llibre és el seu diari, i considero un especial luxe poder accedir a la intimitat d'una ment tan brillant, humana i culta a través de la seva lectura. Barreja crítiques de música clàssica, confesions familiars i amoroses, reflexions profundes i quotidianes, cites filosòfiques i els elements que tenia a l'abast (molts!). 
La  frase a destacar: 

Para permanecer jóvenes tenemos que estar permanentemente
en un estado de curiosidad intelectual.  

La curiositat es la manifestació intel-lectual de l'alegria, segons exposa Marcelo Antoni al seu llibre "Las cuatro emociones básicas", que també vaig proposar-vos com a lectura imprescindible. Pàniker va nèixer al 1927 i va morir amb 91 anys, i va viure fidel a la pràctica de ser curiós intel-lectualment al llarg de la seva vida. Una vida que podeu endevinar farcida d'horitzons amplis, intensos i profunds. 


  • El segon: L'art d'estimar, d'Erich Fromm. Trio aquest llibre després de fer una ullada ràpida a la prestatgeria perquè sempre destaca entre les meves preferències i fins ara no li he donat un espai al blog. Erich Fromm, sociòleg, psicòleg, psicoanalista, proposa trascendir el psicoanàlisi tradicional de Freud i entendre l'ésser humà des d'una perspectiva filosòfica més possibilitadora i orientada a les coses que importen als humans: l'amor, la felicitat, l'essència. L'anomena humanisme dialèctic, i també es coneix com "una ciència per l'home". Parla del síndrome del creixement: amor a la vida (en oposició a la mort), amor a l'home (en oposició al narcisisme) i l'amor a la independència (en oposició a relacions depenents)
En aquest llibre ens explica que l'amor en sentit ampli, no és fàcil de mantenir, que requereix esforç i que, també, és un dels més bells motius per viure. En això estem d'acord. 

Et recordo les recomenacions de lectures d'altres anys.

Bones lectures!!