dimecres, 26 de febrer del 2014

Integrem d'una vegada per totes els errors com a part de la vida i del camí de l'èxit?

Probablement, segueixes sentint-te malament (culpable, incompetent, mediocre...) quan no obtens el resultat que esperaves. I probablement, segueixes sentint-te malament (avergonyit, fracassat, fora de lloc...) quan algú se n'adona que no has aconseguit allò que pretenies. Fins i tot després d'haver escoltat i haver-te agradat una de les premises de la PNL (una de les meves preferides) que diu que No existeix l'error, només l'aprenentatge, pot ser que això et segueixi passant.

Algunes de les creences socials que comporten aquest malestar en la no-consecució d'un determinat objectiu en un determinat moment, són en gran part la causa de la manca de creativitat i d'iniciativa en alguns sectors de la nostra societat. Creativitat i iniciativa que, dit sigui de pas, en aquests moments de profunds canvis socials, ens anirien de perles.

Per sort, ja fa temps que a més de la PNL, alguns autors i la premsa en general ens envien missatges amb pistes per canviar aquesta forma d'interpretar els esmentats "fracassos". A continuació us incloc alguns links amb aquestes referències. I precisament trio aquests, tot i que ja fa uns anys que van aparèixer publicats, per a que puguem observar des de la distància quant de cas hem fet d'aquestes, segons el meu criteri, sàvies recomanacions:


De La Contra de La Vanguardia: Si no te equivocas es que estás haciendo algo mal

De El País: El error como aprendizaje

De La Contra de La Vanguardia: Hay que dejarse en paz

Si has llegit els tres articles (i si no, doncs també), et convido a fer-te les següents reflexions:
  • quants cops et permets prendre riscos? Prens decisions que puguin comportar un cert grau d'incertesa per a tu?
  • com et sents quan ho fas?
  • quan no aconsegueixes exactament allò que volies, passes molt de temps lamentant-te? 
  • quan no aconsegueixes exactament allò que volies, tens l'hàbit d'analitzar quins són els aprenentatges que has extret de l'experiència?
I recordeu que l'experiència és allò que obtens quan no aconsegueixes allò que volies obtenir. I que tenir experiències enriqueix la vida!

I per últim, una frase de Fernando Pesoa: Llevo escritas todas las heridas de las batallas que evité. I posats a anar ferits, jo trio atrevir-me i, si cal, equivocar-me i aprendre.