dimarts, 12 de juliol del 2011

Els processos personals d'aprenentage EN i DE la Vida

Fritz Perls
Amb l'arribada de l'estiu i la fi del curs escolar, algunes persones per fi troben un espai i un temps per parar, reflexionar, prendre consciència... Són persones interessades en si mateixes, en conèixer els seus pensaments, els seus impulsos, les seves emocions i en integrar aquestes 3 forces o intel·ligències (Mental, Emocional i Instintiva) com els recursos més valuosos per a afrontar les situacions, agradables o desagradables, que la Vida els planteja.

Al respecte, m'agradaria transcriure 3 frases que se'm presenten com a importants i aclaridores:

"Una teràpia massa bona com per dedicar-la només als malalts” és el que deia Fritz Perls,  el fundador de la Teràpia Gestalt, al respecte de la mateixa.
Milton Erickson
Milton Erickson, terapeuta que va desenvolupar la tècnica de la hipnosi ericksoniana, expressava: "Una psicoteràpia és buscada, en primer lloc, no per posar llum a un passat inmodificable, sino a causa d'una insatisfacció amb el present i un desig de millorar el futur. (...). Es precisa canviar la situació actual, i un cop establert aquest canvi, oer petit que sigui, es precisa d'altres canvis menors i un efecte de bola de neu d'aquests canvis petits condueix a d'altres més importants.

I per últim, i amb la lucidesa d'un nen de 7 anys a l'adonar-se'n que els nostres pensaments actuen sovint de manera independent a la nostra consciència, en Jan diu "Jo sé que penso, però no sempre sé el què penso...".

Un procés terapèutic no és nomes el destí irremeiable d'una persona amb transtorns greus de la personalitat , amb depressions profundes o amb qualsevol "malaltia mental". És la tria responsable i voluntària d'aquella persona que vol tenir una vida més plena, més responsable, més conscient i en definitiva, estar més en contacte amb si mateix, gestionant de la millor manera, pas a pas i en un procés d'integració, els sotracs i moments feliços de la pròpia Vida.